dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum01/10/2010
Overgangsrituelen brengt godsdiensten, levensbeschouwingen en culturen dichter bij elkaar. Het boek brengt zo waardering voor de diversiteit van alle mensen bij en toont tegelijk de gelijkenissen tussen mensen aan.
De leerkracht zedenleer of godsdienst kan met dit boek kennis en begrip bijbrengen aan studenten, maar het boek is ook geschikt voor iedereen die interesse heeft voor 'de andere'.
De godsdiensten, levensbeschouwingen en culturen die aan bod komen zijn gekozen omdat ze de belangrijke momenten in het leven ritualiseren: geboorte, volwassen worden, huwelijk en dood.
De auteurs beschrijven deze geritualiseerde overgangsmomenten in het hindoeïsme, het boeddhisme, het jodendom, het katholicisme, het orthodoxe christendom, de islam, het vrijzinnig humanisme, bij de Aborigines (Australië), de Betamaribe (West-Afrika), de Inuit (Oost-Groenland) en de Kuna-indianen (Midden-Amerika).
Ze gebruiken hiervoor oorspronkelijke documenten en gesprekken met insiders. Het verhaal van een 'ingewijde' in een bepaalde godsdienst of levensbeschouwing sluit elke beschrijving af. Tijdens het lezen kun je zo je eigen overgangsrituelen vergelijken met die in andere godsdiensten, levensbeschouwingen of culturen.
In een afrondend deel worden de overgangsrituelen met elkaar vergeleken. Op welke manier zijn de diverse overgangsmomenten in de beschreven godsdiensten, levensbeschouwingen en culturen anders dan wel gelijk?
Om de overgangsrituelen aanschouwelijk voor te stellen zijn zo'n 350 kleurenfoto's en tekeningen opgenomen.
Extra informatie
Meer informatie over het project Overgangsrituelen van Sociaal-Agogisch Werk Hogeschool Gent is hier te vinden.
Over de auteurs
Christian Van Kerckhove en Eva Vens zijn (co)promotor van meerdere onderzoeken, waaronder Overgangsrituelen. Samen zijn ze binnen het departement Sociaal-Agogisch Werk van Hogeschool Gent verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid.
Jean Paul Van Bendegem
Rik Pinxten