dit werk kent de volgende uitvoeringen
verschijningsdatum01/01/2008
Framework voor integraal risicomanagement beoogt fiscalisten en accountants een framework te bezorgen waarbinnen elk aspect van het risicobeheer van de onderneming geplaatst kan worden.
Risicobeheer is een uitgebreid proces dat tot elk niveau van de onderneming en tot elke afdeling doordringt.
Het eerste deel behandelt de verschillende risico's (strategische, financiële, operationele risico's en compliance- en integriteitsrisico's) en de manier waarop financiële instellingen met die risico's omgaan.
Het tweede deel gaat dieper in op de organisatie van een dergelijk risicobeheer, o.a. op de manier waarop het in control zijn van de onderneming vastgesteld kan worden en op hoe een geïntegreerd risicobeheer kan helpen bij het bestrijden en detecteren van fraude.
Deel drie behandelt het juridisch perspectief van risicomanagement en gaat dieper in op de taak en de aansprakelijkheid van het bestuur.
In het laatste deel komen verschillende cases over risicobeheer aan bod. Aan de hand van een aantal korte casebeschrijvingen wordt een duidelijk beeld gegeven van hoe risicobeheer in de praktijk toegepast kan worden en op welke manier risicobeheer een toegevoegde waarde aan de ondernemingen kan leveren.
Over de auteurs
In deze uitgave zijn bijdragen opgenomen van Jan van de Poel (Universiteit Maastricht, Telematica Instituut, Conquaestor); Claudia Zapp en Jesse Kayser (de Nederlandsche Bank); Sylvie Bleker, Laurent Claassen en Han Zevenhuizen (Ernst & Young Advisory); Bart van Beurden (Ernst & Young Accountants) en Auke de Bos (Erasmus Universiteit, Ernst & Young Accountants), Leen Paape (Protiviti Independent Risk Consulting, Business University Nyen-rode), Marcel Pheijffer (Business University Nyenrode, Universiteit Leiden), Adriaan Dorreste-ijn (Universiteit Utrecht), Dick van Offeren (Universiteit Leiden), Tjeu Blommaert (Protiviti-Nederland), Ruben Olieslagers en Raf Wouters (Fortis).
Daarnaast zijn er ook bijdragen van de drie redactieleden:
Vicky Gwosdz is master in de toegepaste economische wetenschappen (Accounting & Finance, LUC 1997). Ze heeft jarenlange ervaring in accounting, eerst als auditor bij PwC en later bij KPMG. Vervolgens was ze actief als Finance Manager bij Group 4 Securicor en als Head of Finance bij Galapagos. Daar begeleidde ze o.a. de beursintroductie en was ze nauw betrokken bij overnameprojecten. Ze is ook actief als gastdocent in financieel management en budgettering.
Luc Keuleneer is handelsingenieur (K.U.Leuven 1981) en Master of Business Administration (Finance, University of Chicago 1983). Hij is directeur bij KPMG (Brussel) en hoogleraar financieel management aan de VU Amsterdam en visiting professor aan de UGent, de Vlerick Leuven Gent Management School, de K.U.Leuven, de Universiteit Maastricht, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Hogeschool Universiteit Brussel. Tevens is hij rechter in handelszaken bij de Rechtbank van Koophandel in Brussel en secretaris-generaal van de Belgische Vereniging van Financiële Analisten.
Willem Verhoog is sinds 1976 secretaris Voortgezette Educatie Registeraccountants (VERA) bij het Koninklijk NIVRA in Amsterdam en uit dien hoofde betrokken bij de voortgang en ontwikkeling van permanente educatie voor accountants. Hij publiceerde ca. 70 boeken en ontving bij zijn 25-jarige VERA-jubileum een liber amicorum: Hoe goed is een woord op zijn tijd.