dit werk kent de volgende uitvoeringen
Paperback
ISBN9789044127454
verschijningsdatum04/05/2011
verschijningsdatum04/05/2011
In de media.
Nieuwemoskee, islamitisch platform voor kritische denkers
Over het boek.
Reeds vroeg begonnen moslims zich vragen te stellen over wezenlijke bouwstenen van hun godsdienst. Wie is God en hoe verhoudt Hij zich tot de wereld waarin wij leven? Is er in de islam plaats voor menselijke vrijheid? Of is alles in de natuur voorbeschikt? Is de mens verantwoordelijk voor zijn daden? Hoe moeten we de Koran plaatsen: is het een goddelijk boek of menselijk maakwerk?
Op al deze vragen trachtten theologen te antwoorden. Zij hebben dat gedaan met argumenten die zij deels ontleenden aan Griekse filosofen en aan Joodse en christelijke theologen. Zo ontstond er spoedig een boeiend intellectueel debat. Meer dan eens werd ook een onverwacht kritisch, soms zelfs ongelovig standpunt ingenomen. Op al deze aspecten gaat dit boek in, telkens verwijzend naar filosofische bronnen en godsdienstige achtergronden.
Deze publicatie is de eerste in het Nederlands over kalâm, de islamitische theologie. De kalâm is een minder bekend aspect van de islam. Maar haar invloed was groot. Vooral via meer bekende Arabische filosofen zoals Averroës en Avicenna werden vele denkbeelden van de kalâm een blijvende waarde voor de Europese cultuur.
Over de auteur(s):
Jan Van Reeth is klassiek en oosters filoloog. Hij publiceert vooral over vergelijkende godsdienstgeschiedenis van het Midden-Oosten in de oudheid en de vroege middeleeuwen, over het Syrische christendom, over de Koran en de beginperiode van de islam. Hij doceert onder meer aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen in Antwerpen.