Elektrische circuits
model, structuur en dynamica
Deze studieboeken vormen de eerste delen van een reeks van drie. Het geheel biedt een fundamentele inleiding in de theorie van de elektrische circuits, bedoeld voor studenten in de elektrotechniek aan een technische universiteit.
Elektrische circuits worden breed ge nterpreteerd. Niet-lineaire elementen worden van meet af aan in de theorie betrokken. Voorts worden meerklemmen-componenten toegelaten. Met name wordt aandacht besteed aan transistorcircuits en circuits met operationele versterkers.
Hoewel de theorie tamelijk strak is opgezet, wordt de technisch-fysische realiteit nimmer uit het oog verloren. Het elektrische circuit als praktisch bruikbaar model staat centraal. De netwerkstructuur wordt vastgelegd in een geschikte circuit-matrix. De daarop gebaseerde tableau- en knooppuntmethoden worden als algemeen toepasbare analysemethoden gepresenteerd. Zij lenen zich bij uitstek voor computergebruik. en dienen tevens als didactisch en theoretisch hulpmiddel.
Het toestandsconcept wordt reeds vroeg ge ntroduceerd. Daarmee wordt tevens een methode verschaft om de kwalitatieve dynamica van niet-lineaire circuits te onderzoeken. Bij lineaire circuits wordt overgestapt naar het frequentie-domein. De vele oefeningen en vraagstukken vormen een integrerend bestanddeel van de stof.
Inhoud deel 1: Voorwoord 1 Theorie en model 2 Signalen en systemen 3 Kirchhoff-vergelijkingen 4 Netwerkelementen 5 Netwerkvergelijkingen 6 Eenvoudige resistieve circuits Samenvatting Appendix 6.A Stuksgewijs affiene weerstanden Referenties Vraagstukken Antwoorden Trefwoorden
Inhoud deel 2: Voorwoord 7 Systematische analyse 8 Basisstellingen 9 Het harmonische regime Trefwoorden
http://www.vssd.nl/hlf/e018.htm