Hoe ga je om met familie die voor apartheid was? In confrontatie met het Zuid-Afrikaanse deel van haar familie vraagt psycholoog Carien Karsten zich af wat ze zelf gedaan zou hebben als ze was opgegroeid in tijden van apartheid.
De spanning tussen erbij horen en buitenstaander zijn, tussen apartheid en anti-apartheid, is het verbindende element in de ontmoetingen met familie en andere Zuid-Afrikaners. De gevierde schrijfster en filmmaakster Rayda Jacobs vertelt hoe zij als moslima worstelde met haar identiteit nadat zij enige tijd als blanke door het leven ging. De zwarte vrijheidstrijdster Oshadi Mangena legt uit waarom ze naar Nederland vertrok nadat ze vanwege haar betrokkenheid bij de rellen in Soweto door de blanken het land was uitgezet. De individuele lotgevallen van de verschillende Zuid-Afrikaners laten zien dat het morele gelijk van de anti-apartheidshouding niet zo vanzelfsprekend is. Zelfs zulke uiteenlopende figuren als de stichter van Zuid-Afrika, Jan van Riebeeck, en de overwinnaar van de apartheid, Nelson Mandela, blijken buiten de kaders van een simpel zwart-wit denken te vallen.
Dit boek bespreekt op een luchtige en onderhoudende manier het thema van identiteit en vervreemding in een multiculturele samenleving, en vertelt ondertussen de opzienbarende geschiedenis van een Hollandse familie in Zuid-Afrika.