Personen
Jonathan Sacks
Karl van Klaveren
Gehoorzaam aan de lijn
In dit wereldwijde standaardwerk uit de serie 'covenant and conversation' bespreekt rabbijn Jonathan Sacks – wie anders dan hij – de belangrijkste Exodusverhalen. Hij leest ze door een groothoeklens: hij legt verbanden met de Tora als geheel, met filosofie en wereldgeschiedenis, en met ons persoonlijke leven. De 44 hoofdstukken zijn afzonderlijk te lezen.
De delen GENESIS en LEVITICUS verschijnen in 2020. Een jaar later NUMERI en DEUTERONOMIUM.
Exodus is het grote verhaal van een volk dat bevrijd wordt. Het behandelt in verhaalvorm de principes die dit volk tot eenheid maken: heiligheid van het leven, vrijheid, rechtvaardigheid, rechtspraak en menselijke waardigheid.
TROUW: "Sacks toont zich een waar meester van de tekst ... hij laat allerlei verrassende en nieuwe betekenissen van de tekst oplichten. Ook zijn centrale betoog is overtuigend: een volk dat in vrijheid wil leven, moet zich die vrijheid ook eigen blijven maken. Een must-read voor iedereen die nadenkt over de verhouding tussen politiek en religie; ook voor wie binnenkort over Exodus moet preken, biedt dit boek vruchtbare aanzetten.'
– TROUW*****
"Jonathan Sacks op zijn filosofische en exegetische best."
– Jewish Chronicle
"Sacks heeft een geweldige prestatie geleverd met een commentaar dat tegelijkertijd erudiet en toegankelijk voor de gemiddelde lezer is. Zowel de wijsheid van oude commentatoren als de moderne wetenschappers neemt hij mee in zijn betoog, zoals hij ook zijn lezers meevoert op hún reis door de Tora."
– The Jewish Standard
"Dit is niet zomaar een boek over de parasja’s, de weeklezingen in de Tora. Het is een intellectuele en filosofische reis door de fundamenten van ons geloof en de oorsprong van ons volk. De essays zijn uitdagend, prikkelend en relevant."
– rabbijn Steven Weil
“Jonathan Sacks weet inzichten uit de religie aan de moderne wereld te verbinden en op een overtuigende manier het verhaal van het geloof opnieuw te vertellen. Een zeldzame prestatie.”
– Tony Blair
Jonathan Sacks (1948) is emeritus opperrabbijn van Groot-Brittannië, lid van het Britse Hogerhuis, en auteur van vele boeken waaronder 'Een gebroken wereld heel maken'. In 2016 ontving hij de prestigieuze Templetonprijs voor zijn levensbeschouwelijke bijdrage aan het maatschappelijke debat en zijn rol in de interreligieuze dialoog. De prijs is eerder toegekend aan de dalai lama, Moeder Teresa en Tomás Halík.