Over een hedendaagse Oblamov in een steeds groter wordende chaos
Mijn gsm ging. Het schermpje vertelde me dat het Siegfried was. Die smeerlap kan geen dag zonder me. Dag Siegfried, zei ik.
Bent. Miserie, jong. Je moet me helpen.
Gentenaar Bent, die zich profileert als werkloos schrijver, is een hedendaagse Oblomov. Hij laat de liefde van zijn leven lopen en investeert in een verkeerde vriendschap. Zijn vriend Siegfried begeeft zich in een wereld van drugs en bedrog. Kan Bent hem ongestraft blijven steunen? Zal zijn ongewilde betrokkenheid bij louche praktijkjes hem niet fataal worden?
De engel in het gekkenhuis toont de breekbare scheidslijn tussen schuld en onschuld, tussen leven en dood en tussen geluk en verdriet. Van begin tot eind boeiend door de ludieke conversaties, verrassende levensfilosofieën en eigentijdse sfeerbeschrijvingen. Decor van het verhaal is het broeierige Gentse stadsleven met sporadische uitstapjes naar Oost-Europa.
De engel in het gekkenhuis is de debuutroman van Bjorn Cocquyt (1979). Hij houdt van muziek met weerhaakjes, de betere Europese film, lekker eten, snikhete zomers, Duvel en chocolade. Cocquyt behaalde een licentiaat in Oost-Europese talen en culturen en een Master in de Journalistiek. Hij weet de uitstapjes van het hoofdpersonage, naar de Gentse feesten en naar Oost-Europa, levendig en realistisch te beschrijven. Met de echte feesten en je eigen buitenlandse uitstapjes nog vers in het achterhoofd is dit een ideaal boek om na te zomeren!