De wortels van onze westerse wereld liggen in de christelijke traditie. Maar hoe christelijk zijn we eigenlijk nog? Geloven is niet meer vanzelfsprekend in de huidige wereld. Niet God, maar wijzelf zijn de architecten van onze omgeving en ons bestaan.
Willen we onszelf christenen blijven noemen, dan zijn twee punten van groot belang: a) we moeten onze mentale band met Jezus herijken en verder ontwikkelen, en b) het christelijk geloof moet weer een geestkrachtige bron worden.
In De mentaliteit van Jezus & co breekt Gerard Knol het gesloten karakter van de christelijke identiteit open. Het zwaartepunt van 'de absolute waarheid', dat tot nu toe in de goddelijke orde lag, verschuift daardoor naar onze mentale verhouding tot onszelf, elkaar, onze wereld en God.
Dit vergt een grote aanpassing van ons denken en ons geloven in een wereld die voortdurend en ingrijpend verandert. Het dwingt ons tot herlezing en herinterpretatie van de Bijbel. Het dwingt ons ook tot de erkenning van het belang van geestkrachtige bronnen die niet tot de christelijke traditie behoren. Dit boek daagt mensen uit om hun mentale houding ten opzichte van God, de wereld, elkaar en zichzelf onder ogen te zien.