dit werk kent de volgende uitvoeringen
Hardback
ISBN9789067323123
verschijningsdatum06/09/2006
verschijningsdatum06/09/2006
Personen
P.F.W. Huijs
NUR Codes (sub)
720 Esoterie algemeen
Inleiding tot de parapsychologie
GNOSIS - STROMEN VAN LICHT IN EUROPA neemt de lezer mee op een adembenemende reis: die van de Gnosis in Europa. Adembenemend, omdat de gnostieke stroom juist op de breukvlakken van de geschiedenis aan de oppervlakte lijkt te komen. Want op die momenten toont zich het menselijke tekort: aan licht, aan bewustzijn, aan wijsheid en innerlijke kennis; kortom Gnosis.
Over dat licht, over dat bewustzijn, daarover gaat deze uitgave. Het is het verhaal van het vrijmaken van de geest, het spirituele, het andere in de mens. De auteur schetst de omstan-digheden die in dit opzicht v r het begin van onze jaartelling van belang zijn geweest: de tijd van het zogenoemde kosmisch-mythisch bewustzijn. Vervolgens wordt beschreven hoe in de erste eeuwen na Christus de gnostieke idee van de twee natuurorden vorm en inhoud kreeg. Mensen in de groeifase van groepsbewustzijn naar zelfbewustzijn, die deze idee in groepen, scholen of kerken beleefden, trekken aan het geestesoog voorbij. Personen uit lang vervlogen dagen worden tot leven gewekt; bescheiden en tegelijk hero he individuen pas-seren de revue, die leefden voor De Roep, (zoals die stuw de klassieke rozenkruisers wel wordt genoemd), en die er maar al te vaak voor moesten sterven.
De lezer ervaart praktisch aan den lijve de geestdrang achter het werk van de bevrijding van de lichtziel. In het laatste deel laat het boek de geboorte van het moderne spirituele bewustzijn zien, en het toont de noodzaak ervan aan. Tenslotte laat het in een levendige weergave de lijnen zien waarlangs de moderne Gnosis in de Internationale School van het Gouden Rozenkruis vorm heeft gekregen.
De eerste druk van dit boek verscheen in 2001 onder de titel:
ALS EEN BOVENAARDSE RIVIER-DE VER BORGEN STUW VAN DE GNOSIS IN EUROPA.
Drs. P.F.W. Huijs (1951, Tegelen, Limburg) is kunsthistoricus en schreef eerder over het Rozenkruis in de 17e eeuw. Hij is aangesloten bij het Lectorium Rosicrucianum en redacteur van het tijdschrift Pentagram.